Genom historien har det gått flera tydliga trender inom barnnamn som varit populära under några års tid och sedan nästan dött ut helt. Det var redan under vikingatiden som det fanns normer och regler kring hur namnet skulle vara, exempelvis var det trendigt att döpa barnet till ett namn som var kopplat till någon av föräldrar på nåt sätt som exempelvis att namnen börjar på samma bokstav eller har någon del gemensamt.
Alla är olika och tänker på olika sätt när det kommer till att välja namn till barnet, vissa vill att namnet ska vara modernt medans andra vill ha äldre och mer traditionella namn. Det är vanligt att namnet har anknytning till kulturen, språket eller släkten. Många blir också påverkade av kända namn från tv och film som exempelvis Minna, en tjej från tv-programmet Idol hade namnet Minna och efter det valde många att välja sitt barn till Minna. Namnet kommer fram i medvetandet under Idolfinalen och även om barnet direkt inte är döpt efter Idolvinnaren kommer namnet kanske omedvetet därifrån.
Namn från 20- och 40-talet är populära
Trender inom namn har en tendens att återkomma efter några generationer som exempelvis namnen Elsa och Alice som var populära namn även under 10- och 20-talet. Under 20- och 30-talet var kortare namn populära som exempelvis Tage, Ella och Rut som också har kommit tillbaka och blivit trender inom namngivning. Dubbelnamn började bli mer populär under 20-talet och blev sedan vanligt under 30-50-talet, dessa namn verkar också komma tillbaka. De traditionella dubbelnamnen är exempelvis Els-Marie och Ulla-Britt men idag har det blivit mer populärt att använda dubbelnamn på flickor som slutar på Li eller Lo, bland pojkar används ofta Carl i ett dubbelnamn.
Andra populära namn under 40- och 50-talet var Juni, Lykke och Iris och dessa namn kan bli populära igen och även Saga, Leon och Colin. Namnet Harry som var väldigt vanligt under den här tidsperioden blev snabbt populärt tack vare de populära böckerna Harry Potter. Det finns namn från den här tidsperioden som exempelvis Eva, Kerstin, Barbro och Lena som inte alls är populära namn att döpa sina barn till och inte anses få någon uppsving heller de närmsta åren.
Namntrender idag
Det är Statistiska Centralbyrån som årligen går igenom och släpper statistik på vad de nyfödda barnen det året har fått för namn. Under år 2018 var Alice det populäraste namnet bland flickor och bland pojkar var William det populäraste. Båda namnen Alice och William har varit på topplistan under flera års tid, Alice har varit bland topp 10 sedan år 2015 och William har varit bland topp 3 i listan sedan år 2003. Nya namn som hamnat på listan år 2018 är pojknamnen Ture, Lias och Amir och bland flicknamnen finns Elina, Hailey, Belle och Elsie.
Alla namn godkänns inte
Bara för att ett namn existerar i Sverige betyder inte det att det automatiskt går att ge sitt barn det namnet, exempelvis namnet Lucifer. Ett uppmärksammat fall i media nyligen berättade om Liv från Öjebyn som ville byta namn till just Lucifer men fick inte det för Skatteverket eftersom de ansåg att namnet väckte anstöt. Lucifer förknippas ofta med djävulen inom kristendomen, trots det har faktiskt 21 personer i Sverige Lucifer som tilltalsnamn (SCB 2018).
Vilka gamla namn tror du kommer slå igenom härnäst?
Lämna ett svar